2016. október 12., szerda

Buddhán túl

   Jobb vagyok minden Buddhánál. Buddha csak ült a fa alatt és elegánsan hátat fordított a világnak, melyből érthető okokból egyetlen falat sem ment le a torkán. Nos, bele is kell szarni az egészbe, hátat  fordítani ma már nem elég. Nem elégséges méltósággal kivonulni, hanem mint egy randa madár, össze is kell rondítani. Hogy miért? Buddha túl könnyen elintézte az egészet. Nem lehet kivonulni. Mert nincs kint. Nem létezik kint és bent. A kint csupán egy illúzió. Persze van egyfajta kint: hátat fordítani mindennek és vastagon beleszarni. De abban a korban, amikor mindezért csodálattal tekintettek Buddhára, nos, az régen volt. Manapság az ilyeneket izolálják, elkülönítik, diliházba dugják és kivágják a társadalom egészségesnek kikiáltott testéből. Mert mérgező. Mert beteg. Mert Buddha beteg. Nem volt képes beilleszkedni. Totálisan antiszociális és nem empatikus: veszélyes a közösségre nézve. Mint Szókratész. 
   Az igazi független viszont beleszarik az egészbe. Nem ül ki a fa alá és nem kíván fénnyel táplálkozni, mert tudja, hogy nem létezik béke, csak végtelen szenvedés. A legjobb barátait is jóízűen fogyasztja és legfőképpen bőségesen. Jelen van a valóságban, amit a leghumánusabbnak kikiáltott embertársai jelöltek ki a létezés börtönének, jelen van abban a komédiában és szerepel benne, amit életnek neveznek.
   Ő oda is adja magát. Nem menekül el egy fa alá, mert ilyen fák már nincsenek. Mégsem adja oda magát, mert képes beleszarni az egészbe. Mert becsukja a szemét és jelen van a saját álmaiban, az egyetlen valóságban, ami igazi. Buddha ide nem tudott elmenekülni, mert tekintetét a külső, vélt valóságra vetette. Kár volt. Az álmokban sokkal igazibb minden. Ott vannak a válaszok a kérdésekre. Ott van az ő Nirvánája is, nem is kell annyi sok életet és létezést végigkínlódni. Csak egy társadalmi öngyilkosság szükséges hozzá...

 

3 megjegyzés:

Kavics írta...

Ebből a megközelítésből még csak eszembe sem jutott volna. Tetszik. Valós.

Palatinus Lili írta...

Ez egy nehéz nap végkifejlete...

Kavics írta...

Sejtettem :-(