2016. szeptember 12., hétfő

Kísérleti atomrobbantások

   A hidegháború korából sok érdekes dolog kerül napvilágra. A kísérleti atomrobbantások témája nem új keletű, ám mégis különlegesnek tartom ezeket a korai felvételeket. Persze ma már mást jelent az atom, atomenergia, nukleáris szennyezés, nukleáris katasztrófa kifejezés, mint akkor, amikor felfedezték a pusztító energia hatásait. 
   Az 1955-ös kísérleti robbantás egy teljes, átfogó szimulációja volt annak, hogy mi történik egy atomtámadáskor. Nevadában, Yucca Flatnél felépítettek egy várost, amit aztán 'megtámadtak'. Az épületek valódiak voltak, nem színházi makettek, tényleg azt vizsgálták, hogyan pusztít az atomfegyver. Autókat hagytak az utcákon, különböző helyzetekben. És a város kapott ám lakókat is! Amikor először olvastam, hogy a kísérleti várost benépesítették, összeszorult a szívem. Persze, azt hittem emberekkel. Aztán kiderült, hogy a lakók próbababák voltak. A hétköznapi élet képeit bemutató egész sor csendéletet rendeztek be a városkában: gyerekek játszanak a kistestvérükkel, házaspár fekszik az ágyában, az anya a nappaliban olvas. És ami számomra a leginkább bizarr, vagy inkább baljós volt: a babák tökéletes frizurával, a kornak megfelelő divatos ruhákban élik békés, műanyag életüket a támadás előtti pillanatokban. Van benne valami szívfacsaró. Pedig csak babák. 


   Ennek a városnak egyetlen házát hagyták mementónak. Persze nem 'élte túl' a támadást, a mellékelt videón látható is az épület eredetije, ahogyan egy szempillantás alatt szertefoszlik, mint a kismalac szalma-háza, amint ráfúj a farkas. Az épület mása egyfajta emlékmű, a kísérleti atomrobbantások ma is látogatható szobra. Amerika azért még sok érdekességet rejt...

Nincsenek megjegyzések: