2016. augusztus 7., vasárnap

Sportesemény, amit nagyon várok: Nomád Világjátékok


   Idén második alkalommal kerül megrendezésre a világ egyik legnagyobb sporteseménye: a Nomád Világjátékok, Kirgizisztánban, az Issyk Kul tó partján. Mutatom:


   Hogy miért a legnagyobb esemény? A sportjátékok a huszadik század egyik legfontosabb eszméjévé váltak: a küzdő felek nem a csatatéren ontják ki egymás beleit, hanem egy barátságos, ám mégis súllyal rendelkező sportmérkőzésen néznek egymással farkasszemet, a küzdelem megtörténik, kiderül, hogy ki a jobb, ám véráldozat és pusztítás nélkül. A sportküzdelmek a pacifisták harca lett a világbékéért. Ez egy remek ötlet, ám az übercivilizált világ mit tett a sporttal: a kiváltságosoké lett, akik a szépen felépített életüket némi doppingolással teszik tönkre. Ez is már csak a pénzről szól, a játék valahol elveszett. A versenyzés öröme, az élet szeretete, a kihívás, a kaland. 
   Épp ezért tetszik a keleti kezdeményezés: itt nem lehet szekérderéknyi pénzt hazavinni, itt játszani lehet, mégpedig régesrégi játékokat. A kirgiz miniszterelnök, Almazbek Atambaev vezetésével a különféle nomád népek összefogásáért hozták létre a Játékokat 2014-ben. Mert a kultúrák sokfélék, és nem egy közös olvasztótégelyben kell eltörölni a különbségeket, hanem gyönyörködni abban, hogy mások vagyunk.
   23 hagyományos sportág mutatkozik meg, 30 ország és számtalan résztvevő. Már a megnyitó ünnepségek is látványosnak ígérkezik, a résztvevők pedig hagyományosan jurta-falukban laknak a játékok ideje alatt. Ezek után nem maradnak kihalt szellemvárosok, a Nomád Játékok egyik kulcsa a Földdel való harmonikus együttélés. Megy egymással is.
   Szóval szeptember 3-tól indulnak a játékok, íme egy kis demo:

2 megjegyzés:

Kavics írta...

Mennyire emberibb, természetesebb és ahhoz közeli. Ezek a sportjátékok még engem is lázba tudnának hozni ellenben a mai pénz- és doppingszagú olimpiákkal.

Palatinus Lili írta...

Különleges, az biztos :-) Izgatottan figyelem a fejleményeket!