2016. február 3., szerda

Facsókolók

   Palahniuknál olvastam ezt a zseniális kifejezést, hogy facsókolók. Az ökotudatos pozőrökre használta, akik szerint a környezetvédelem és környezettudatosság egy trendi dolog, értelmiségi allűr, de semmi több. Amúgy ugyanúgy felzabálják, fogyasztják a fogyasztói társadalmat, mint a tudattalanok, csak közben a klímaváltozás hangzatos futamait hörgik. 
   Már nőknek szóló magazinokban is találkoztam olyan facsókolós cikkekkel, miszerint a legjobbat akkor teszed a környezetedért, ha tudatosan vásárolsz. Ergo ha lecseréled a ruhatárad, válassz hazai tervezőt, aki szintén facsókoló. Az természetesen fel sem merül, hogy mi a fenének cseréld le a ruhatárad, ha jók a ruháid, nem szakadtak, nem kopottak?!? Satöbbi. Ugyanúgy kocsival járnak és a villanyáramot zabálják, aztán meg festett cicikkel tüntetnek egy fergeteges parti keretében Paks2 ellen. Mert az is buli.
   Ja, Paks2. Olcsó energia, 'tiszta', meg minden. De megint az elmebeteg gondolatok, a nyakatekert logika: miért kell több energia? Miért nem mi, emberek alkalmazkodunk a környezet nyújtotta lehetőségekhez? Azért kell több energia, hogy éjjel is nappali fényben pompázzon minden? Azért kell több energia, hogy a plázák fényforrásban fürödhessenek? A plázák, amiken amúgy nincs ablak, nem lehet szellőztetni, nem lehet természetes fényt beengedi, tehát légkondi és mesterséges megvilágítás kell bele. 
   Nem, ezek nem jó gondolatok. Már a 'környezetvédők' sem értik, hogy mit jelent a környezetvédelem. Ugyanúgy felzabáljuk az utánunk jövő generáció jövőjét, ahogyan azt tették velünk az elődeink. Önző módon, majd ők megoldják, majd ők gondoskodnak rólunk. Aztán meg megy a sírás, hogy összeomlik minden.

Nincsenek megjegyzések: