2014. november 27., csütörtök

Tegnapra: Rockenbauer Pál emlékére

   EZEN A NAPON...1987. november 26-án, 27 éve már, hogy 54 évesen önkezével véget vetett életének Rockenbauer Pál magyar felfedező, földrajztudós, természetjáró, televíziós szerkesztő, a magyar televíziós természetfilmezés megteremtője, filmrendező.
Rockenbauer Pál az ELTE-n tanult és földrajz–biológia szakos tanári oklevelet szerzett. Első és utolsó munkahelye a Magyar Televízió volt. Széles körű műveltségét már a kezdetektől, a Magyar Televízió 1956-os indulásától a köz érdekében kamatoztatta (többek között a gyermekosztály rovatvezetőjeként). Természeti témájú dokumentumfilmeket rendezett.
Alapító tagja volt a Magyar Televízió Natura szerkesztőségének, amit 1978. április 1-jén hoztak létre. Ez volt az első közszolgálati természetfilmezéssel foglalkozó műhely hazánkban.
Filmezett a Földközi-tenger part menti országaiban, Indiában, Nepálban, az Antarktiszon, Észak- és Dél-Amerikában és Óceániában. Forgatott a Mauna Kea-n (Hawaii), a Kilimandzsárón (Tanzánia), Qualido-n (Val di Mello), a Pamírban, a Kommunizmus-csúcs mászása közben. A Magas-Tátrában megmászta a Krivánt, a Tengerszem-csúcsot, a Fehér-tavi-csúcsot, télen pedig az Osztervát. Déli sarki útjáról készült az „Egy csipetnyi Antarktisz” című filmje. „A napsugár nyomában” című alkotása – amely 13 részen keresztül vezeti körbe a nézőket Földünkön – több nemzetközi természetfilmes alkotó elismerését vívta ki.
Legismertebb, legnépszerűbb munkája, mely sokunk meghatározó, örök tévés emléke a Másfélmillió lépés Magyarországon (1979) melyben csapatával az Országos Kék Túra útvonalán járja végig Csonkahont a Nagy-Milictől Írott-kőig, 1109,6 km-en.
Egy kirándulás alkalmával a Naszály tövében, Szendehely-Katalinpuszta mellett véget vetett életének. Sírját utolsó kívánságának megfelelően a Mecsekben, a Zengő oldalában, Zengővárkony több száz éves szelídgesztenyésében találjuk, egy nagy nyers, vörös márványkő alatt.
(forrás: Ancient Hungary facebook oldala)


5 megjegyzés:

Kavics írta...

Szép emlékezés, köszönöm, kimaradt volna, ha nem olvashatom most Nálad.
A Másfélmillió lépés sorozatának megtekintése olyan volt nálunk gyerekkoromban, mint a híradó. Most is itt cseng a fülemben: "indulj el egy úton, én is egy másikon.."

Baribori írta...

Egyszer végig fogom járni a Kék túrát... remélem.

Kavics írta...

Tedd, ha nekem nem is jönne össze, hadd lássam a Te szemeiden keresztül... vagy Veled? :-)

Baribori írta...

Hű, az nagy kaland lenne, együtt végigjárni az országot :-)

Kavics írta...

Naaagy kaland :-D