2014. augusztus 30., szombat

Bizarr partikellékek (lampion helyett)

   Ámulj és lámulj, hogy mik vannak az ókori domborműveken! Ezen a képen, ha minden igaz Assur-bán-apli és hites asszonya épp ebben a káprázatos kertben fogyasztják a frissítőjüket. Az évezredekkel korábban kivésett formák szinte életre kelnek, én én is érzem a hűs szellőt, ami a kis rabszolga legyezője felől fúj. A frissítő oka nem az esti kaszinózás, hanem a legyőzött király feletti diadal mámora. Hát igen, a legszebb öröm a káröröm, az ember mit sem változott az évezredek során. Látjátok a zenészeket? Egy egész komoly kis csapat biztosítja a tökéletes hangulatot.
  De álljunk meg egy pillanatra. Az idill nem tökéletes. Valami nincs rendben. Észrevettétek? Én elsőre nem. A fán kicsit furcsa "termés" várja gazdáját. Egy fej. Egy fej?!?
   Tessék közelebbről szemrevételezni. Német tudósok fel is címkézték:
    Bár nem értek a mezopotámiai kultúrához, de kíváncsi lennék, honnan lehet megállapítani egy talpig felöltözött emberről, hogy eunuch...

2 megjegyzés:

Kavics írta...

:-) a kérdés jó :-)

Baribori írta...

Azért vannak dolgok, amiket nem értek, de igyekszem :-) De egy talpig felöltözött férfit eunuchnak nevezni... azért túlzásnak tartom :-)