2014. július 9., szerda

Jolcsi bég

   Nem ismerős Jolcsi bég neve? Nahát, az ember egy bég hallatán mindjárt egy pöffeszkedő, papucsos- kaftános előkelőségre gondol. Ámde Jolcsi bég ("Utazó Úr") történetesen nem viselt papucsot (olyan felkunkorodós orrút), mert egy kutya volt. Nem egy kutya, hanem A KUTYA. Mármint Stein Aurél számára. Nem ő volt az egyetlen kutyája, de minden bizonnyal nagyon szerette a kis keverék ebet.  A Homokba temetett városok című könyvében többször említi Jolcsit. Persze egy csomó másról is szól ám a könyv, de mivel állatságaimról van szó, koncentráljunk az ebre. 
   A semmi közepén csapódott az expedíciós csapathoz a jószág, és attól kezdve elválaszthatatlan társak lettek. Ahol a sivatag homokja túl forró volt, Jolcsi bég felkéredzkedett egy teve hátára. Utazott jakon is, szóval Stein Aurél minden kalandjában részt vett. És mint jó barátok, nem felejtkeztek el egymásról.
   Stein Aurél ám nem csak négylábú barátokat vitt magával (állítólag a kétlábúakkal igencsak hadilábon állt), hanem egy Arany János kötetet is. Ezek után természetesen elő kell vennem a sajátomat, és újra olvasnom! Stein Aurél szívesen választott magának eb- útitársat, akik általában foxik voltak. Őket a Dash névvel és egy sorszámmal illette, ezért is különleges Jolcsi bég története, aki sem foxi nem volt, sem a szokásos nevet nem vette fel. Tehát itt egy egyéniséggel állunk szemben. Több expedíciós fotón is ott feszít Jolcsi, méreténél fogva általában az első sorban. Maga a könyv (nekem nyomtatott van, de e- könyvként is elérhető) tartalmazza ezeket a képeket, pl. ezt:
a kép forrása. dunhuang.mtak.hu
 

5 megjegyzés:

Kavics írta...

De jó!
Nagyon szeretem az ilyen bejegyzéseid, mindig kapok valami újat, felkelted az érdeklődésem egy olyan könyv iránt, amit még nem olvastam és a téma, ami vonz(utazás, felfedezés, állatok). Bár léynegesen több élmény számomra a nyomtatott könyv olvasása, most mégis az e-könyvre fogok hagyatkozni
Köszi Baribori. :-)

Baribori írta...

Az e- könyv legálisan letölthető a mek-ről (magyar elektronikus könyvtár), itt a link: http://mek.oszk.hu/07300/07398/ nagy élmény a könyv, hát még a kutya! Ha elkezded, javaslom legyen a kezed ügyében egy térkép (nekem legalábbis kellett), mert nagyon különleges helyeken járt(ak)! Ez már a fotelturizmus ;-)

Kavics írta...

Köszi Bori, aranyos vagy! Megfogadom a tanácsod, szeretem látni merre járok és biztos jegyzetelni is fogok. Tehát tablet az olvasáshoz, térkép, jegyzetfüzet, toll...Nagy utazás lesz :-)

Baribori írta...

Ó, azt én is mindig megnézem, merre járok :-) A Te utazásaidat is térképpel követem!

Kavics írta...

Tényleg? De jó. :-)