2014. január 18., szombat

Rosina Wachtmeister, álommacskák álmodója

   Rosina Wachtmeister Bécsben született, 1939-ben. Gyermekkora a világháború árnyékában kerámiakészítő-műhelyben és furulyaórákon telt. 1953-tól egy művészeti iskolába járt a brazíliai kikötővárosban Porto Alegre-ben. Lázadó ifjak vették körül, akik nem ritkán politikai tüntetéseken kövekkel rendőröket hajigáltak. vastagon megtapasztalhatta a brazil életérzést: foci, szamba, karnevál, a gyors autók, ivászatok és nagy zabálások. De Rosina lelke másra vágyott. Hiányoztak neki a salzburgi Mirabell kastélyra emlékeztető parkok a szökőkútjaikkal, az aranyszárnyú márvány angyalkák, egy régi templomi orgona hangja... hiányzott neki Bach, Gustav Klimt, Paul Klee, a felmenőitől örökölt hit és isten szeretetének gyermekkorában tapasztalt megnyilvánulásai.
   1958- ban egy sao paolo-i kiállításon új világ kacsint rá. A műalkotások is hatásosak, de az olasz művészek közül valaki tényleg csak az egyik szemével pislog rá. Nagy szerelem lesz ebből és egy gyermek, Gabila. Mielőtt Rómába jönne festészetet tanulni, Salvadorban egy barátnőjével bábszínházat csinálnak.
   1974-től a középkori Capena falucskában telepedett le, Rómától északra. Mint egy jó faluhoz illik, a néhány család mellett számtalan madár lakik a baromfiudvarokban, vagy tíz kóbor kutya masíroz fel-alá jóllakottan a főutcán, és természetesen rengeteg macska áll, ül, fekszik modellt, segítendő kibontakozni az immár révbe ért Rosina Wachtmeister művészetének kibontakozását.
7 megjegyzés:

kavics írta...

Nálunk nagyon-nagyon kedvel a művészete, sok itt a rajongója.
Egy névre szóló dedikált kártyát sikerült nekem is kapnom tőle.

Baribori írta...

Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet! Öröm volt megnézni a munkáit :-)
Sajnos itt Magyarországon kevésbé ismert a személye, de a macskái lépten- nyomon visszaköszönnek. Viszont róla, az alkotóról alig van valami magyar nyelven (bevetettem a féktelen némettudásom :-))

kavics írta...

Ennél jobb gyakorlást nem is választhattál volna :-)
Ha valamiben tudok segíteni, szólj! Szívesen teszem:-)

Baribori írta...

Köszönöm, élni fogok vele ;-) Meglestem, gyönyörű városban laksz! Mint egy meseváros... Ilyen helyeken tényleg huncut macskákat álmodik az ember... :-)

kavics írta...

:-)

Mika Borbála Biriné írta...

Ma egy német boltban bukkantam két képére.... Nem mondott a neve semmit elhoztam, mert tetszett a kép. Meglepetésemre a google számtalan dolgot hoz fel róla. Azt hiszem jó üzletet csináltam.

Baribori írta...

Szerintem tényleg jó boltot csináltál: mindig mosolyt csalnak az ember arcára a képei :-)