2013. április 8., hétfő

Kis- Sváb- hegy: ami kimaradt

Az előző bejegyzést a Kis- Sváb- hegyről itt találod.

   Van egy kevésbé felkapott része is ám a természetvédelmi területnek. Itt található a Kristály- barlang is és egy régi kőfejtő. Ma már nem használják kőfejtésre, a területet visszahódította a növényzet és a mindent elborító emberi szeméthalom. A barlang is el van zárva, a családi házaktól annyira el van zárva, hogy megközelíthetetlen. Elméletileg a kőfejtő is lezárt területen van. Szép kis szemétdombon kell átevickélni hozzá, de megéri. Egy tábla jelzi, hogy magánterület, de sajnos a mindent elborító hulladékmennyiség arra enged következtetni, hogy a terület inkább amolyan senkiföldje.
   Itt található a kőfejtő meredek fala, ami a hegyről lenézve is látszik, impozáns látványt nyújt. A szemétkupacokon átkelve lehet a falat megközelíteni. Állítólag ásványokban gazdag, a hozzám hasonló laikusok is megcsodálhatják a falban csillogó kristályokat. Délután mentem, hosszas küzdelem után átkeltem a szemét- hegyen, és pont olyan szögben esett rá a fény, hogy az egész fal szikrázott és aranyszín fényben ragyogott. Földbe gyökerezett a lábam.
   A szemét és a gondozatlanság azért nagyon meglepő, mert maga a hegy természetvédelmi terület, de a kőfejtő valahogy kimaradt. Pedig káprázatos látvány, egy kis tanösvény még elfért volna ide...


Nincsenek megjegyzések: