2013. április 29., hétfő

Balogh Ádám-szikla

Ez egy szomorú bejegyzés lesz...

   Hétvégén felkerestük a Balogh Ádám-sziklát. Közel is van, gyönyörű fotókat láttam róla, szóval egy jó kis kirándulásnak ígérkezett. Csodálatos tavaszi idő van, ilyenkor mi sem esik jobban, mint kimenni a zöldbe és egy venni egy nagy levegőt. 
   Nos, a szikla maga ott van, ahová a turistakönyvek írják. De. Egy csapat csöves beköltözött. Nem, nem csak épp ott piknikeztek, hanem életvitelszerűen beköltöztek a sziklába. A barlangokban hálófülkéket alakítottak ki, a szikla oldalán épp száradtak a ruhák, és egy bográcsban készült az ebéd. Szóval nem készítettem képeket, mert kicsit gyomorszájon vágott a dolog.
   Értem én, hogy ha az ember hajléktalan, azt jelenti, nincs hova hazamennie. A városban is gáz, hogy egy aluljárón alig lehet átevickélni rajtuk, a zártabb zugok bűzlenek a húgyszagtól és a közparkokat gyakorlatilag elfoglalták. Ez van, egyfelől sajnálom őket, másfelől meg a fennálló helyzet tarthatatlan. A Balogh Ádám-szikla egy természetvédelmi hely. Már az is szívfacsaróan kiábrándító, hogy a városban és a város környékén lévő természetvédelmi helyek milyen állapotban vannak. De ez, hogy be is költöznek!
   A védett területek egy markáns vonallal vannak körberajzolva a térképeken. Ennek megfelelően a "vonaltól" egy méterre már szemétdombok, illegális szemétlerakók tornyosulnak. Nem, nem néhány eldobott sörösüvegről van szó, hanem brutális szeméthegyekről. Tévék, hűtőszekrények, építkezések sittje, háztartási hulladék, satöbbi. Ez borzasztó! Gyakran maguk a védett területek is szemetesek, gondozatlanok és erősen körbeépítettek. Kíváncsi lennék, ki adja ki az építési engedélyeket az ilyenekre...
   Mindamellett, hogy a kirándulások értékét csúnyán leveszi, nem árt belegondolni, hogy mivel jár mindez a környezetre, ránk, emberekre nézve is. Mert az élővilággal azt hiszem már senki sem foglalkozik. Ezeket a szeméthegyeket nem szoktam lefényképezni, mert rettenetesen felbőszít, és igyekszem a blogban a szép dolgokat megmutatni. De ott vannak. Bűzlenek és megmérgezik az életünket. Hát milyen helyen kell lakniuk az utánunk következő nemzedékeknek?!?
 

Nincsenek megjegyzések: